Dignatio
  • Tjenester
  • Penetrasjonstesting
  • Forensics
  • Datagjenoppretting
  • Datasletting
  • Kontakt oss
  • Sosialt ansvar

Dignatio AS

Det vi vet, har DU Godt AV!

Når ukultur blir et samfunnsproblem

12/2/2018

0 Comments

 
Picture
Det er onsdag kveld 7. februar og rundt 300 mennesker har funnet plass på Riksscenen. Aftenposten arrangere og temaet er “Hva skjer når unge deler nakenbilder i sosiale medier”. Blogger Martine Halvorsen forteller ærlig om hvordan hun hadde det etter at et bilde av henne ble spredd. Martine hadde trent og en jubelidiot syns det var greit å snikfotografere henne i garderoben for å så spre det på nett. Hun forteller om det hun oppfatter som liten interesse hos politiet og manglende kunnskap. Dagen etter Martine har fortalt sin historie, henlegges saken. Aftenpostens journalister forteller også. Om jenter som har fått livet ødelagt. Om gutter og menn som har blitt dømt for å spre bilder.

​Vi er flere som forteller og forklarer denne kvelden. Mia Landsem, kjent fra Nora Mørk-saken, forteller om hvordan hun og andre, kjemper for å få bukt med denne typen nettovergrep. Hun forteller om infiltrering og jakt på de som spres.. Helsesista forklarer hvordan hun snakker med barn og unge og får dem til å tenke. Tenke på hvorfor man gjør saker og hva man får ut av å gjøre noe.  Som etisk hacker, er det min oppgave å fortelle hvordan en ukultur har kunnet vokse fram i digitale flater og hva konsekvensen av denne ukulturen er. Er det virkelig mulig å slette noe som er delt på nett? Nei det er det ikke.

Dette er ikke et mindre problem, guttestreker, digital småmobbing eller fanteri. Dette er et stort samfunnsmessig problem som berører titusenvis av jenter i Norge. Konsekvenser av å bli utsatt for dette kan være psykiske problemer, depresjon, drop out fra skole og arbeidsliv, langvarige sykemeldinger og selvmord. Jeg har selv snakket med jenter som har flyttet ut av landet, andre som har byttet navn, jobb eller studiested. Mange som sliter psykisk og flere har prøvd å ta sitt eget liv. Jeg vet om tilfeller der de har lykkes.


De jentene jeg har snakket med som har valgt å anmelde saker, er ikke særlig imponert over hvordan de blir møtt på politikammeret. Mange sitter igjen med en følelse av at det er nytteløst å anmelde. De har verken kunnskap til, eller ressurser nok til å etterforske sakene. Det er veldig beklagelig at det er følelsen de sitter igjen med. Så klart finnes det kompetanse hos politiet. Det er mange dyktige folk som ønsker å gjøre en forskjell. Spørsmålet er om det hjelper å ha 10 dritgode brannmenn og 4 bøtter vann hvis det brenner på 1 400 steder samtidig.


Jeg skulle ønske at alle i politiet som kan komme til å ta imot en slik anmeldelse hadde gjennomgått et kurs for å øke sin kompetanse om nettovergrep og bildedeling. At de hadde en mal for å intervjue den som anmelder, slik at man raskt får tak i relevant informasjon. At det ikke skal spille noen rolle hvor du anmelder forholdet, men at du blir møtt med forståelse, kunnskap, profesjonalitet, respekt og omsorg uansett om du er i Oslo eller Kautokeino. Hvis vi skal få bukt med denne ukulturen må nemlig de som faktisk tør å anmelde slike saker, føle at de blir tatt seriøst.


Jeg kommer til å skrive mer om dette fremover. Vise hvordan ny teknologi som er fantastisk, misbrukes for å ydmyke og fornedre andre. Forklare hvorfor dette ikke bare er guttestreker, men godt organisert overgrep, der gjerningsmenn har liten sjanse for å bli tatt. Ta opp litt rundt hvorfor dette er god business og ikke minst etterlyse hvorfor det offentlige tilsynelatende sitter på gjerdet og dingler med byråkratbeina sine. Følg med.




0 Comments
    Bilde

    Author

    Lars Ludwig Sandell har bred erfaring fra internasjonalt arbeid innen IKT og medier. I 2010 ble Sandell kontrakert som ekspertrådgiver innen medier og interaktive medier for EACEA
    Sandell er etisk hacker og jobber blant annet med datasikkerhet for bedrifter. Han er grunnlegger, medeier og CTO i Dignatio AS,  norges eneste privateide firma som utvikler og leverer tjenester innenfor rettsteknisk behandling av lyd, video og data. Han har bistått organisasjoner og etater i mer enn 20 land i planlegging og gjennomføring av internettrelaterte etterforskninger.

    Archives

    April 2020
    December 2018
    February 2018
    October 2017
    August 2017
    May 2017
    December 2016
    November 2016

    Categories

    All
    Datasikkerhet
    Epost
    Hacker
    IT
    Kryptering
    Samfunn Og Sikkerhet
    Valg
    Valg2017
    Wpa
    Wpa2

    RSS Feed

  • Tjenester
  • Penetrasjonstesting
  • Forensics
  • Datagjenoppretting
  • Datasletting
  • Kontakt oss
  • Sosialt ansvar